dilluns, 6 d’octubre del 2008

Manifest

“Per una universitat veritablement pública,

salvem els Menjadors Universitaris!”


Un cop més, el Consell de Govern de la UB ha pres, d’esquenes al Claustre, una decisió que ens allunya encara més de la Universitat Pública que volem. Amb el suport i la guia d'un Consell Social que representa els interessos de les empreses que el formen i no els de la societat en general, els Menjadors Universitaris han estat externalitzats per passar a mans d'una empresa, que extreu benefici del que fins ara era un servei públic. El motiu 'oficial' és l'estalvi pressupostari per a l'economia de la UB.


Els Menjadors constituïen l'únic servei públic d'alimentació del sistema universitari català, on tota la comunitat universitària, formada per l'alumnat, el Personal Docent Investigador (PDI) i el Personal d'Administració i Serveis (PAS) podia gaudir d'un servei de restauració a preus raonables, de més qualitat i molt més econòmics que els dels serveis de bar que tenim a les nostres facultats. A més a més, l'externalització ha suposat un greuge enorme per al PAS, el col·lectiu tradicionalment menystingut a la universitat: treballadors i treballadores han vist desaparèixer els seus llocs de treball sense altre motiu que l'estalvi pressupostari de la UB, fet que cal denunciar amb més raó donada la coincidència amb la Jornada Mundial pel Treball Digne. I és que no calen més raons. No podem oblidar que els Menjadors Universitaris eren indubtablement útils i necessaris, sempre estaven plens i tothom n'estava prou satisfet.


Aquest camí, el de l'estalvi i l'externalització, és el que ha anat seguint la política universitària del país des de fa molts anys. Tal volta li diuen LOU, tal volta Bolonya, o tants altres noms anteriors, però l'objectiu de fons és sempre el mateix: el suposat estalvi en el finançament de les universitats, enlloc d'un increment de pressupost públic per poder cobrir les necessitats existents, tant pel que fa als àmbits docents com als de serveis. No és el mateix l’estalvi saludable per evitar el malbaratament dels recursos que el fet d’escatimar irresponsablement els diners imprescindibles per a l’òptim funcionament del sistema públic.


Per tot això, no ens podem quedar de braços plegats. Ja fa massa temps que tolerem aquest atacs mercantilistes (en tenim un altre exemple aquí a la vora: la carpa de l'Espacio Movistar), que dinamiten dia a dia el concepte d'Universitat Pública. Cal que els i les estudiants ens mobilitzem en defensa dels Menjadors. Cal que ens unim al professorat i al PAS i que no deixem perdre aquest símbol de la Universitat Pública!


Per aquests motius, reclamem:


  • Que el servei de menjadors torni a ser gestionat directament i de forma integral (cuina inclosa) per la UB, tornant a admetre el personal deslocalitzat en el procés d'externalització.
  • Que es tornin a obrir al públic tots els espais de l'edifici, com ara el segon pis, i que s’hi duguin a terme les reformes necessàries per al seu ús i funcionament òptim.
  • Que es recuperi la diversitat en l’oferta d'aliments i en el nombre d'àpats servits per dia, reinstaurant els preus anteriors a l'externalització.
  • Que torni a adoptar-se l’horari de servei fins a les 15.30 hores.
  • Que s'engegui un procés de negociació amb la UPC per a corresponsabilitzar-se dels Menjadors, fent una passa cap a l'establiment d'un campus veritablement interuniversitari.
  • Que la Universitat de Barcelona contempli i adopti les mesures necessàries per a què cada campus disposi d’un servei de Menjadors públics a preu mínim; i que s’avanci progressivament cap a la plena gestió per part de la UB dels menjadors, restaurants i cafeteries existents als edificis de les respectives Facultats i Escoles.
  • El compromís públic i per escrit dels candidats a Rector de la UB de mantenir aquest servei en funcionament fins la posada en marxa dels nous menjadors Universitaris que haurien de construir-se a la Plaça de la Bederrida, segons el Pla Horitzó 2020.
  • Un canvi substancial en la política de fals estalvi econòmic en detriment dels serveis de la UB i una discussió profunda sobre el model de finançament de les universitats públiques al Claustre, i no al Consell Social.
  • El compromís formal de la UB de liderar una revolta institucional a nivell català que posi a l'ordre del dia polític la deficiència del sistema de finançament de les universitats públiques.



En senyal de protesta, els i les estudiants iniciem avui dimarts 7 d’octubre una

vaga de fam simbòlica de dos dies,

i una recollida massiva de signatures.



NO A LA PRIVATITZACIÓ DELS SERVEIS UNIVERSITARIS!


PER UNS MENJADORS DIGNES I PÚBLICS!


AQUÍ NO HI HA QUI MENGI!


SALVEM ELS MENJADORS!

1 comentari:

Gustau ha dit...

Perquè un servei externalitzat/privatitzat tingui la mateixa qualitat i hi hagi un estalvi econòmic, és completament imprescindible empitjorar les condicions de les persones que hi treballen. En canvi, si volem mantenir les condicions laborals, l'empresa que gestioni el servei haurà de disminuir la qualitat, sinó no li serà rendible acceptar el tracte amb la universitat.
I compte que no empitjorin un i altre!!
En qualsevol cas serà la universitat la responsable del que passi, doncs és ella la que ha donat el pas cap a l'externalització.

Ànim i sort amb la vaga!!